Leren en werken
Het doel van opleiden is medewerkers adequaat toe te rusten op de uitoefening van hun functie waarbij een leven lang leren als uitgangspunt wordt gezien.
Een belangrijke voorwaarde waaraan Malderburch moet voldoen is werken met bevoegde en bekwame medewerkers oftewel medewerkers met de benodigde competenties. Zowel de organisatie als de medewerker zelf hebben hierin een verantwoordelijkheid te nemen; de organisatie moet medewerkers faciliteren en stimuleren bij hun ontwikkeling. Daarnaast zorgt de medewerker voor zijn eigen professionele ontwikkeling door het bijhouden van vaardigheden en vakkennis. Het initiatief voor het volgen van opleidingen kan dus zowel bij de leidinggevende liggen als bij de medewerker zelf.
Zowel afzonderlijke gesprekken tussen leidinggevende en medewerker als de functioneringsgesprekken/ontwikkelingsgesprekken vormen een belangrijk middel om oplei-dingsvragen te inventariseren
Malderburch streeft ernaar om een goed (veilig) leerklimaat te creëren. Een goed leerklimaat zorgt voor een prettige werksfeer, het bevordert de prestaties en leidt tot minder ziekteverzuim met als gevolg een hogere kwaliteit van dienstverlening.
Jaarlijks wordt vastgesteld welk budget voor opleidingsbeleid gereserveerd wordt en welke opleidingsactiviteiten prioriteit krijgen. Uitgangspunt hierbij is in overeenstemming met CAO; richtinggevend hierin is 2% van de loonsom. Dit wordt jaarlijks vormgegeven in het scholingsplan.
Hier download naar document Leren en ontwikkelen binnen Malderburch
BBL leerlingen
Wat leuk dat je interesse hebt in het volgen van een opleiding én werken bij Malderburch!
Malderburch biedt mogelijkheden om te werken en leren op verschillende afdelingen. Hier vind je meer informatie over de mogelijke opleidingen binnen Malderburch.
Welke opleidingen kun je volgen?
De opleidingen die we aanbieden zijn Helpende Plus, Verzorgende IG en Verpleegkundige opleidingen. Voor meer informatie over de opleidingen zelf verwijzen we je graag naar de websites van het Astrum college in Arnhem of het ROC in Nijmegen.
Hoe ziet een leerwerktraject (BBL) eruit?
Je zit één dag in de week op school, in een klas met andere zij-instromers. Daarnaast werk je op locatie van Malderburch 20 uur per week. De duur van het traject hangt af van de opleiding en je vooropleiding, werkervaring én ontwikkeling, maar gemiddeld duurt een traject 2 tot 3 jaar. Je krijgt goede begeleiding in je werk en studie, oftewel: je staat er niet alleen voor! Binnen Malderburch kennen we flexibele werktijden: overdag, ’s avonds, weekenden en ook feestdagen.
Zij-instromers
Werk je in een compleet andere sector maar zou je graag willen instromen in de zorg? Dat kan! Je kunt als zij-instromer bij Malderburch aan de slag. Je krijgt via ons een opleiding en gaat ook al meteen bij ons aan het werk. Wij hebben hier hele goede ervaring mee!
Wat kunnen wij je bieden?
Je gaat leren en werken tegelijk!
Daarnaast bieden we jou:
✓ een onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding
✓ een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,33%
✓ een uitstekende pensioenregeling
✓ een leer-arbeidsovereenkomst van 24 uur per week voor de duur van de studie
✓ een contract voor onbepaalde tijd na het behalen van je diploma
✓ 100% vergoeding opleidingskosten en leermiddelen
✓ de kans om – vóór de start van de opleiding – betaald werkervaring op te doen
Wie ben jij?
✓ je hebt een VMBO, HAVO/VWO of minimaal een MBO-niveau 2 diploma
✓ je bent minimaal 20 uur en een vaste schooldag per week beschikbaar
✓ je bent flexibel in het aantal werkdagen per week
✓ je bent je bewust van studie-uren naast werk en schooldag
✓ je maakt makkelijk contact met mensen en bent sociaal
✓ je bent nieuwsgierig, geduldig en zorgzaam
We hopen dat je na het lezen van deze informatie nog steeds enthousiast bent. Als dat zo is, willen we graag met je in gesprek om kennis te maken. Daarna willen we je een meeloopochtend aanbieden om kennis te maken met Malderburch. Op die manier leer je onze organisatie kennen én kun je met eigen ogen zien hoe fijn het is om te werken in de ouderenzorg!
We horen graag van je! Mocht je nog vragen hebben, horen wij het graag! Stuur dan een mail naar [email protected] of bel 024 357 05 70 en vraag naar Haico Smits.